Factori de risc pentru aparitia cancer de colon

PREVENTIA CANCERULUI DE COLON.

În acest articol o sa vorbesc despre preventia cancerului de colon. Despre factorii ce pot duce la apariția acestei patologii, precum și despre cum ne putem influența stilul de viață, în așa fel încât să scădem cât mai mult posibilitatea apariției acestei boli.

Ce înteleg medicii prin acest cuvant ”cancer”? Celulele sănătoase se divid ordonat pentru a menține funcționarea normală a organismului. Când ADN-ul celulei este deteriorat, celulele continuă să se împartă chiar și atunci când nu mai este nevoie. Pe măsură ce astfel de celule ”greșit” divizate se acumulează, ele formează o tumoră care inlocuieste tesutul normal. 

Studiile efectuate pe grupuri mari de persoane au arătat o asociere clară între o dietă tipică occidentală și riscul crescut de dezvoltare a cancerului de colon.  Dieta occidentală este bogată în grăsimi și săracă în fibre. Se pare că au loc fenomene de modificare a florei intestinale și apariția unor inflamații la acest nivel. De aceea se produc anumite dezechilibre ce favorizeaza apariția cancerului colo-rectal.  Acest lucru este valabil și pentru persoanele care se mută dintr-o zonă în alta. Astfel alimentatia echilibrată și bazată pe un conținut crescut de fibre se inlocuieste cu grasimi și alimentație tip fast food.

În cele ce urmează voi enumera o serie de factori de risc pentru cancerul colo-rectal. Controlul lor ajuta la preventia cancerului de colon.

Factori pe care nu ii putem influenta

Vârsta. Studiile au arătat  că majoritatea persoanelor care dezvoltă acest tip de cancer au peste 50 de ani. In ultimii ani insa ,vedem din ce in ce mai multe cazuri la vvarste mai tinere.

Rasa: se pare că cei mai predispuși la apariția cancerului colo-rectal sunt cei din rasa afro-americană. Si în acest caz se pare că punctul de legătură îl reprezintă insa tot dieta

Istoricul personal de polipi adenomatoși sau de cancer de colon. Creste considerabil riscul de apariție sau de re-apariție a cancerului colo-rectal.

Bolile intestinale inflamatorii: cum ar fi colita ulcerativă sau boala Crohn pot crește riscul de apariție al bolii neoplazice.

Sindroamele genetice: cum ar fi polipoza adenomatoasă familială și cancerul colorectal non polipozic, cunoscut și ca sindromul Lynch. Sunt sindroame genetice de care anumiți membrii din familia dvs se poate să fi suferit și care au rolul de a crește semnificativ riscul de apariție al cancerului colo-rectal.

Antecedente de cancer colo-rectal în familie: pentru persoanele care au avut un părinte, un bunic, frate sau copil care au suferit de această boală. Riscul de a dezvolta pe parcursul vieții o formă de cancer colo-rectal este mai mare la aceste persoane

Radioterapia: utilizată pentru tratamentul altor forme de cancer cu localizări diferite, poate crește riscul de apariție a cancerului de colon. Pacientii care au avut nevoie de radioterapie (atentie! Nu este vorba despre radiografii sau computer tomografii), necesita ulterior colonoscopii la intervale regulate pentru a putea depista mai devreme eventuale leziuni.

Factori pe care ii putem influenta

Controlul acestor factori tine de noi. Preventia aparitiei cancerului de colon este legata de urmatoarele elemente:

Dieta: cu un conținut scăzut de fibre și crescut de grăsimi. Cancerul de colon și cancerul rectal pot fi asociate cu o dietă săracă în fibre și bogată în grăsimi și calorii. Studiile pe această temă sunt mixte și au arătat și o posibilă asociere între consumul de carne roșie și carne prelucrată și riscul de apariție al cancerului colo-rectal.

Sedentarismul: lipsa unei activități fizice regulate creste riscul de apariție al cancerului de colon.

Diabetul: reprezintă un alt factor de risc pentru apariția acestei boli. Controlul glicemiei previne aparitia cancerului de colon.

Obezitatea: aici lucrurie sunt in strânsă legătură tot cu dieta despre care vorbeam mai sus, bogată în grăsimi. Precum si cu capacitatea de aparare a organismului.

Fumatul și consumul de alcool: sunt factori de risc dovediti pentru dezvoltarea cancerului colo-rectal.

După tot ce am scris mai sus, anumiti factori de risc sunt deja banali și ne trec pe la urechi în fiecare zi. De exemplu dieta bogată în grăsimi, fumatul, alcoolul sau sedentarismul, însă reprezintă factori care țin strict de alegerile personale si de stilul de viata ale fiecaruia dintre noi. Acestia sunt factorii ce pot fi modificați.

Există și cealaltă serie de factori- cei nemodificabili, cum ar fi vârsta, predispoziția genetică, antecedentele familiale, bolile intestinale inflamatorii. Acest tip de factori însă  pot fi ținuți sub control prin intermediul diverselor metode de screening, In cazul în care boala apare, ea poate fi descoperită într-un stadiu incipient și tratată eficient, cu rezultate foarte bune.

Un interviu în care vorbesc inclusiv despre prevenția cancerului de colon găsiți aici: