Hemicolectomia dreapta laparoscopica

Ce este hemicolectomia dreapta laparoscopica

Hemicolectomia dreapta laparoscopica este o procedura chirurgicala minim invaziva, care implica extirparea unei porțiuni a colonului drept, folosind instrumente laparoscopice (instrumente lungi și subtiri care se introduc prin incizii mici în abdomen). Aceasta poate fi efectuata pentru tratarea diverselor afecțiuni ale colonului drept, cum ar fi tumorile maligne (cancer).

In ce consta hemicolectomia dreapta laparoscopica?

Hemicolectomie dreapta

Este o operatie standard, cu timpi operatori foarte exacti.

Abordul laparoscopic presupune introducerea instrumentelor prin 4 sau 5 mici incizii de 1 cm sau de 0,5 cm prin care se realizează toată operația, precum și a unei incizii de 5-6 cm supraombilical prin care se scoate din abdomen piesa disecată.

Aceasta operație presupune îndepărtarea chirurgicală a ultimilor 20 cm de intestin subțire, a cecului, colonului ascendent și a 1/3 laterala dreapta a colonului transvers.

În timpul realizarii operației se folosesc dispozitive avansate de hemostaza chirurgicală și stapplere pentru secționarea intestinului în sistem „închis”, reducând riscul de infecție.

Restabilirea continuitatii digerstive se realizează prin ananstomoza (realizarea unei legături pe cale chirurgicală) între capătul intestinului subțire și colonul transvers.

Astfel, la finalul operației pacientul va avea abdomenul închis, funcțiile digestive restabilind-se rapid după operație fără nici o diferența fata de un organism sănătos. Cel mai frecvent la finalul operației pacienții vor avea 1-2 tuburi de dren care vor rămâne pana la reluarea tranzitului intestinal.

Cat de sigura este hemicolectomia dreapta laparoscopica

Hemicolectomia dreapta laparoscopica este o procedura chirurgicala sigura, care este realizata de catre chirurgi cu experienta in chirurgia laparoscopica, fiind o procedura laparoscopica avansată. Prima hemicolectomie laparoscopica am efectuat-o după cea 10 ani de experiență în proceduri laparoscopice considerate „de baza”, si dupa foarte multi ani in care am realizat aceasta procedura pe cale clasica, deschisa.

Din punct de vedere oncologic, acordul laparoscopic are rezultate identice cu chirurgia clasica, acest fapt fiind demonstrat de numeroase studii științifice realizate în toată lumea. Intraoperator se respecta custrictete regulile chirurgiei oncologice: abord vascular initial, disectie in planurile anatomice tipice, excizia in bloc a tumorii si masei grasoase si a ganglionilor care trebuie indepartati, evitarea atingerii/manipularii tumorii

Cu toate acestea, orice procedura chirurgicala are un anumit grad de risc si pot aparea complicatii dar tehnica laparoscopica nu supune pacientul unui risc suplimentar fata de chirurgia deschisa.

Operatia dureaza in general între 1,5-3 ore.

Recuperarea după operatie

Recuperarea după hemicolectomia dreapta laparoscopica este mai ușoară fata de chirurgia deschisa. Astfel pacientul se ridica din pat în seara operației sau a doua zi când se reia și alimentația, inițial cu lichide.

Reluarea tranzitului intestinal se face mai rapid, din ziua a 2-a sau a 3-a postoperator.

Durerea postoperatorie este mult mai mică fata de operația clasica, cu atât mai mult cu cât în spitalul în care lucrez exista o preocupare permanenta a echipei medicale pentru prevenția și tratamentul precoce al durerii postoperatorii.

Externarea pacientului se face în are 3 și 5 zile de la operație în cele mai multe cazuri.

Care sunt riscurile operatiei

Desi este o procedura sigura, orice procedura chirurgicala are un anumit grad de risc si pot aparea complicatii.

Desi sunt rare ca incidenta, complicatiile hemicolectomiei drepte laparoscopice pot include:

 • sangerare
 • infectie de plaga
 • tromboza venoasa profunda (TVP)
 • dezunire de ananstomoza

Riscurile specifice ale hemicolectomiei drepte laparoscopice pot varia in functie de starea de sanatate generala a pacientului, precum si de tipul de tumora sau afectiune care necesita interventia chirurgicala. Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra despre riscurile si beneficiile acestei proceduri.

Care sunt avantajele laparoscopiei

Avantajele hemicolectomiei drepte laparoscopice fata de metoda deschisa (laparotomie) pot include:

 1. Recuperarea mai rapida: pacientii care au o hemicolectomie dreapta laparoscopica se recupereaza mai repede decat cei care au o hemicolectomie deschisa, deoarece inciziile sunt mult mai mici.
 2. Durerea postoperatorie mai redusă: hemicolectomia laparoscopica poate fi asociata cu durere postoperatorie mai redusa, deoarece inciziile sunt mai mici si tesutul este manevrat mai delicat.
 3. Risc scazut de infectie: riscul de infectie este mai scazut in cazul hemicolectomiei laparoscopice, deoarece timpul septic este redus si manevrarea tesutului este mai delicata.
 4. Timp scurt de spitalizare: pacientii care au o hemicolectomie dreapta laparoscopica pot fi externati mai repede decat cei care au o hemicolectomie deschisa, deoarece recuperarea este mai rapida.
 5. Estetica: pacientii care au o hemicolectomie laparoscopica au cicatrici mai mici si mai discrete.
 6. Recuperarea fiind mai rapida, pacienții se pot întoarce mai repede la o viață normala.
 7. Datorită imaginilor mărite de sistemul optic intraoperator, riscul de a leza organe vecine este mai mic în cazul laparoscopie.

Intoarce-te la tratamentul chirurgical al cancerului de colon

Vezi interviu despre cancerul de colon