Tratamentul chirurgical al cancerului de colon

Cum se tratează cancerul de colon

Tratamentul chirurgical al cancerului de colon este cea mai importanta parte a tratamentului acestei boli. De cele mai multe ori, în tratamentul acestui tip de cancer sunt implicate mai multe specialități: gastroenterologul (pentru diagnostic), anatomo-patologul(pentru diagnosticul inițial și pentru analiza țesuturilor rezemate la operație) medicul imagist(pentru diagnosticul inițial și monitorizarea la distanta a rezultatelor), medicul oncolog și radioterapeuți(pentru tratamentul complementar pre și/sau postoperator.

Astefel, după stabilirea diagnosticului de certitudine, fiecare pacient este analizat de o comisie medicala multidisciplinară formată din specialitățile sus-menționate și se ia o decizie privind succesiunea aplicării metodelor de tratament cele mai potrivite pentru fiecare caz în parte.

Chirurgia cancerului de colon

Elementul de baza în tratamentul cancerului de colon elementul de baza în schema de tratament a pacienților cu cancer de colon. Are ca obiectiv îndepărtarea segmentului de intestin ce prezintă tumora și a țesutului limfo-ganglionar aferent. Astfel, îndepărtarea chirurgicală a masei tumorale și a ganglionilor aferenți este cea mai eficienta metoda de lupta împotriva acestei boli.

In functie de localizarea tumorii operațiile poarta nume diferite și sunt standardizate: hemicolectomie dreapta, colectomie intermediara pe transversală, hemicolectomie stânga. În marea majoritate a cazurilor este refăcută continuitate digestivă prin așa numita ananstomoza, fără ca pacienții sa rămână cu anus iliac

Fie prin chirurgie clasica, fie prin chirurgie laparoscopica, operațiile efectuate sunt aceleași, rezultatele la distanta fiind aceleași, indiferent de tehnica folosita. Chirurgia laparoscopica, acolo unde se pretează, prezintă însă avantajul unei recuperări mult mai rapide după operație, a reluării precoce a tranzitului intestinal, durerea este mult mai redusă ca intensitate după operație.

Operatii laparoscopice pentru cancerul de colon

Mai jos detaliez câteva operații pentru cancerul de colon care se efectuează pe cale laparoscopica:

Hemicolectomia dreapta laparoscopica

Hemicolectomia stanga laparoscopica

Operații clasice pentru cancerul de colon

Gasiti mai jos descrierea celor mai comune operații deschise pentru cancerul de colon:

Hemicolectomia dreapta deschisa

Hemicolectomia stanga deschisa

Interviu

Gasiti mai jos un scurt interviu legat de tratamentul chirurgical al cancerului de colon:

Vezi aici: https://www.youtube.com/watch?v=kUs_NM4HTEU&t=30s