HERNIA INGHINALA: DEFINITIE, CAUZE, DIAGNOSTIC.
Ce este hernia inghinală și din ce cauze apare?
Hernia inghinală este un defect al peretelui abdominal, care se poate produce prin zonele constitutional slabe ale abdomenului inferior. Pacienții o percep ca pe o ”umflatură” sau ca pe o „gâlmă” care crește la eforturi sau tuse și care se reduce în momentul în care ne întindem în pat. Hernia poate să apară unilateral ( pe o singură parte) sau bilateral ( atât în stânga, cât și în dreapta), în partea inferioară a abdomenului.
Se cunosc o mulțime de factori de risc în acest moment care sunt favorizanți pentru apariția herniilor. Tusea, constipația, efortul fizic, creșterea presiunii intraabdominale, sarcinile multiple, sexul masculin. Sunt doar o parte din cauzele ce pot duce la apariția unei hernii inghinale. Se accepta ca fiind factor favorizant si calitatea slaba a țesutului conjunctiv, acești pacienți putând dezvolta si varice hidrostatice, hemoroizi etc.
Evoluție
Orice hernie odată apărută, are tendința de a evolua, mărindu-și volumul, mai ales dacă se mențin condițiile care au dus la apariția ei ( efort, tuse, constipație, slăbirea peretelui abdominal).
Evoluția herniei poate merge, și acest lucru se întâmplă de obicei, spre complicații, in lipsa operației. Cea mai gravă complicație a herniei este strangularea. Ea apare brusc, de obicei dupa un efort brusc (tuse, stranut, ridicare). Hernia devine ireductibila si extrem de dureroasa. Nu exista o corelație directă între volumul herniei și apariția acestei complicatii.
Strangularea impune de urgenta deplasarea pacientului la spital! Nu trebuie depasit un interval de 6 ore de la debutul durerii pana la momentul operator!
Diagnostic
Diagnosticul herniei nu este unul dificil care să implice prea multe investigații. În majoritatea cazurilor este necesar un simplu examen clinic. În cadrul examinării clinice, chirurgul va verifica orificiul extern al canalului inghinal, punctele herniare sau impulsul la tuse. Pentru diagnosticarea herniilor mici sau confirmarea diagnosticului clinic, de obicei apelam la ecografia de părți moi. Ea ne indica cu precizie structura peretelui abdominal in dinamica și automat defectele parietale.
Unicul tratament pentru orice hernie este operația, care se poate realiza clasic sau laparoscopic. !!! Nu este recomandată sub nicio formă utilizarea de centuri sau bandaje compresive – datorită faptului că oricum nu vor vindeca boala – ba mai mult, vor aduce modificări structurilor anatomice, pe care ulterior va fi dificil pentru chirurg să le refacă.