hemoroizi

BOALA HEMOROIDALA (HEMOROIZI). DIAGNOSTIC, CAUZE, PREVENTIE.

Definitie

Venele hemoroidale sunt vene aflate la nivelul anusului si rectului inferior, asemanatoare cu venele varicoase. Dilatarea acestor vene poarta numele de hemoroizi. Hemoroizii pot fi:

  • Hemoroizi interni (localizati la nivelul canalului anal)
  • Hemoroizi externi (ce se dezvolta sub piele in jurul anusului).

Cauze si factori favorizanti

Cauzele aparitiei hemoroizilor sunt numeroase, dintre acestea amintim:

  • Constipația
  • Alimentația iute sau condimentată.
  • Sarcina sau perioada post partum
  • Obezitatea
  • Dieta săracă în fibre vegetale.
  • Statul prelungit pe scaun.
  • Tesut conjunctiv de calitate slaba. Multi pacienti cu tesut conjunctiv deficitar prezinta de asemenea varice hidrostatice, uneori platfus.

Din factorii predispozanți enumerați mai sus se poate observa că stilul de viață are un rol important în apariția acestei boli.

Hemoroizii sunt foarte frecventi, 3 din 4 persoane sufera macar un episod de inflamatie a hemoroizilor de-a lungul vietii.

Semne si simptome

Simptomele pe care le descriu pacientii sunt in general destul de comune, de multe ori pacientii cand ajung la medic isi stiu deja boala:

  • Prurit la nivelul orificiului anal (senzatie de mancarime)
  • Durere
  • Sangerare
  • Zona tumefiata (umflata) la nivelul oriciului anal.

Ocazional un cheag de sange se poate forma in interiorul uneii vene hemoroidale si in acest caz se produce TROMBOZA HEMOROIDALĂ.

Aceasta reprezinta o complicatie a hemoroizilor, nu este periculoasa, insa este extrem de dureroasa. In anumite cazuri nu cedeaza la tratamentul medicamentos obisnuit, fiind necesara interventia chirurgicala ( numita trombectomie), ce presupune “extragerea” cheagului respectiv.

Din fericire exista numeroase optiuni pentru tratamentul hemoroizilor, multi dintre pacienti pot trece peste puseul dureros cu tratament adecvat si schimbarea stilului de viata, fara a avea nevoie de interventie chirurgicala.

Cand ne adresăm medicului?

Sangerarea dupa ce ati avut scaun este semnul cel mai des intalnit la pacientii care sufera de aceasta afectiune. Este indicat sa va adresati medicului chirurg pentru un diagnostic corect. Sangerarile la defecatie pot fi intalnite si in cazul unor boli mult mai grave (cancerele de rect) la care conduita terapeutica este mult diferita.

Diagnosticul bolii hemoroidale se stabileste prin intermediul unui examen clinic ( tuseul rectal),  prin anuscopie sau videoanuscopie. In cazul in care medicul dvs are suspiciune legate de o posibila sangerare aflata mai sus pe traiectul rectului sau colonului va poate recomanda efectuarea unei recotscopii sau colonoscopii.

Nu va asumati riscul de a sta acasa in cazul in care aveti sangerari repetate, crezand ca acestea se datoreaza hemoroizilor, cu atat mai mult daca varsta dvs este peste 40 de ani. Chiar daca sangerarile provin din hemoroizi, am avut pacienti care au venit cu anemie severa datorata pierderilor sangvine mici dar repetate,

Solicitati de urgenta un consult chirurgical daca sangerarile sunt abundente, daca simtiti ameteala sau slabiciune, daca cei din jur observa ca aveti pielea mai palida.

In concluzie, orice sangerare rectala trebuie investigata. Din pacate am vazut pacienti tratati de hemoroizi care in realitate aveau cancere rectala. Iar in cazul cancerelor, cu cat tratamentul chirurgical se face intr-un stadiu mai mic cu atat supravietuirea este mai lunga.

Prevenția bolii hemoroidale (hemoroizi)

Cel mai bun mod de a preveni aparitia hemoroizilor este sa evitati constipatia, pentru ca atata vreme cat scaunele sunt mai moi acestea pot trece usor fara a produce vreo inflamatie pe traseul lor.

  • Pentru a preveni aparitia hemoroizilor sau pentru a reduce simptomele hemoroizilor este necesar sa tineti seama de anumite sfaturi:
  • Consumati alimente bogate in fibre. Mancati multe fructe si legume, precum si cereale integrale. Adaugati treptat fibrele in alimentatia dvs pentru a evita problemele legate de balonare.
  • – Luati in considerare suplimentele de fibre vegetale. Majoritatea oamenilor nu consuma cantitatea de fibre recomandata zilnic: 28 grame pentru femei si 38 grame pentru barbati. 

Studiile au aratat ca suplimentele pe baza de fibre, imbunatatesc simptomele generale si sangerarile cauzate de hemoroizi. Aceste produse au la baza fibre insolubile ce au proprietatea de a fixa o mare cantitate de apa. Astfel ajuta la pastrarea scaunelor regulate si evita aparitia constipatiei. In cazul in care va este recomandat consumul de astfel de suplimente trebuie sa va asigurati ca pe parcursul zilei consumati o cantitate de 2 litri de apa, altfel constipatia se va accentua.

  • Hidratare corecta. Este necesar un consum de 6-8 pahare de apa si alte lichide ( nu alcool) pe parcursul zilei.
  • Evitati perioadele de stat timp indelungat pe scaun. Puteti incerca sa faceti exercitii usoare sau miscare. Acest lucru va poate ajuta si sa pierdeti in greutate, lucru ce va diminua presiunea exercitata asupra venelor hemoroidale. Sederea pe toaleta produce creste presiunea asupra venelor de la nivelul anusului.
  • evitati baile lungi si fierbinti in cazul in care va cunoasteti cu boala hemoroidala (hemoroizi). Se poate produce vasodilatatie si staza venoasa, accentuand boala.
  • Evitati pe cat posibil alimentele condimentate (iute), dulciurile concentrate, cofeina, alcoolul, pâinea albă, citricele, alimentele semi-preparate și de tip fast-food.