Colecistectomia Vezica biliara Fierea

COLECISTECTOMIA: ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Ce este colecistectomia?

Colecistectomia este procedura chirurgicală prin care se îndepărtează colecistul (sau vezicula biliară). I se mai spune popular „operația de fiere”. Aceasta operație se realizează aproape exclusiv pe cale laparoscopica.

Ce este colecistul? Si de ce trebuie sa il scot?

Colecistul (fierea) este un organ de mici dimensiuni, situat in partea dreapta a abdomenului, sub ficat. Are rolul de a depozita o mica parte din bila pe care o produce ficatul. Colecistul este de obicei operat atunci cand este locuit de calculi (sau popular pietre la fiere). Multi pacienti din cei care au calculi biliari nu au nicio simptomatologie, iar pietrele sunt descoperite intamplator, cu ocazia efectuarii unei ecografii abdominale de rutina. Insa pentru cei a caror simptomatologie este evidenta ( asa zisele crize de fiere), lucrurile sunt putin diferite. Pacientii pot avea dureri abdominale, in hipocondrul drept (partea dreapta-sub coaste), in epigastru, senzatie de greata, varsaturi, dureri de cap.

Pot încerca tratament naturiste?

Exista din ce in ce mai multi pacienti care doresc sa apeleze la tratamentele naturiste, insa singurul tratament corect pentru eliminarea calculilor biliari este operatia.

Retetele minune de „eliminare” a pietrelor de cele mai multe expun pacientul unor riscuri infinit mai mari decat operatia, respectiv riscul de pancreatita acuta sau icter mecanic. Ambele complicatii sunt redutabile. Fireste, nimeni din cei ce recomanda aceste „miracole” nu isi asuma vreo responsabilitate…

Complicatiile care pot sa apara in urma neglijarii acestei patologii sunt numeroase si mult mai dificil de suportat de pacient decat este operatia – mai ales daca acesta este efectuata in sistem programat intr-o perioada de „calm a colecistului”.

Exista alte metode de a sparge pietrele de la fiere?

Nu. Spre deosebire de calculii renali, unde pietricelele pot fi „sparte”, in cazul colecistului aceasta procedura nu se poate aplica datorita riscurilor majore de pancreatita acuta si/sau de icter mecanic.

Se scot doar calculii sau si colecistul?

Deoarece colecistul este principalul rezervor de calculi se scoate colecistul in intregime – tocmai pentru a nu mai exista posibilitatea aparitiei altor calculi.

În ce constă operația?

Colecistectomiea laparoscopica reprezintă “gold standard-ul” pentru tratamentul acestei patologii. Intr-un procent de 99,9%, pacientii din Romania beneficiaza de tehnica laparoscopica, in acest moment existand foarte putine contraindicatii legate de laparoscopie.

Laparoscopia consta in efectuarea unor incizii mici  ( 4 incizii in cazul colecistectomiei) 2 incizii de 1 cm si inca 2 de 0,5cm. Se introduce CO2 in abdomen pentru a se crea o camera de lucru. Se introduc trocarele in fiecare din inciziile mai sus amintite si prin intermediul trocarelor se introduc instrumentele de lucru. Pe un monitor chirurgul observa tot ceea ce este in abdomen.  Astfel are posibilitatea de a efectua o explorare corespunzatoare a tuturor organelor aflate in abdomen si de a efectua operatia.

Cât timp durează operația și internarea?

Durata operatiei poate varia in functie de stadiul in care va prezentati la medic, de ceea ce se poate descoperi intraoperator. Timpul operator obisnuit este de 30-60 min. Durata operatiei depinde de mai multi factori, unii care tin de pacient, altii care tin de chirurg.

In ceea ce priveste durata spitalizarii, in general 24 de ore sunt suficiente pentru marea majoritate a paientilor.

Ce trebuie să facem înainte de operație?

Mai multe raspunsuri puteti gasi si in articolul meu in care descriu operatia, pe care il gasiti AICI

In general nimic special. Pacientii care sufera de diverse alte patologii, cum ar fi cele cardiace, neurologice, pulmonare este posibil sa aiba nevoie de o revizie a starii la momentul la care se decide efectuarea interventiei chirurgicale, pentru pacienti fara alte patologii pregatirea pentru operatie este una simpla, consta intr-un post alimentar cu cateva ore inaintea operatiei.  Nu se efecueaza clisma, sau alte metode de pregatire a intestinului.

Care este perioada in care ma voi recupera complet?

In medicina cuvantul „depinde” este la ordinea zilei, deoarece tratam oameni, nu boli. Astfel in medie 2 saptamani sunt suficiente pentru marea majoritate a pacientilor. Dupa aceasta perioada pacientii revin la un stil de viata normal.

Ce regim ținem și cât timp durează acesta?

Raspunsul la aceasta intrebare a fost dezvoltat pe larg intr-un alt articol Link . Insa pe scurt- recomandam pacientilor sa tina un regim mai sarac in grasimi, cu mese mici si dese in primele 2 saptamani- perioada in care organismul se adapteaza cu lipsa colecistului.

Se recomanda acest regim tocmai pentru a evita aparitia senzatiilor de greata si varsaturi.

Ce complicații pot sa apară?

In general colecistectomia laparoscopica este o operatie la care complicatiile survin foarte rar. Complicatiile din timpul operatiei sunt comune la orice interventie chirurgicala. Acestea pot include sangerari, leziuni ale cailor biliare, leziuni ale organelor vecine. Aceste complicatii sunt insa foarte rare.

Dupa operatie pot aparea in cazuri rare mici sangerari la nivelul inciziilor, inflamatii la acest nivel. In cazul in care dupa operatie apare febra peste 38 gr, trebuie sa luati legatura cu chirurgul dvs.

La cat timp pot face dus după operație?

La 2-3 zile dupa operatie se poate face dus cu plasturi rezistenti la apa.

Mă pot îngrășa după colecistectomie?

Nu exista studii care sa arate vreo legatura intre operatia de colecist si ingrasare.

Pot face cancer dacă nu am colecist?

Nici un studiu nu a confirmat pana acum o posibilitate de a dezvolta vreun cancer datorita lipsei colecistului

Dacă nu mai am colecist, nu obosește ficatul?

Nu. Nu obosește ficatul! In mod normal, ficatul „fabrica” intre 1200-1500 ml de bila pe zi, care se varsă continuu in duoden. Colecistul reprezinta numai un mic rezervor de cca 40-50 ml (3% din bila secretata). Lipsa acestuia nu va influenta funcționarea normala a ficatului