Colecistectomia Vezica biliara Fierea

COLECISTECTOMIA: ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Ce este colecistul? Si de ce trebuie sa il scot?

Colecistul (fierea) este un organ de mici dimensiuni, situat in partea dreapta a abdomenului, sub ficat. Are rolul de a depozita o mica parte din bila pe care o produce ficatul. Colecistul este de obicei operat atunci cand este locuit de calculi (sau popular pietre la fiere). Multi pacienti din cei care au calculi biliari nu au nicio simptomatologie, iar pietrele sunt descoperite intamplator, cu ocazia efectuarii unei ecografii abdominale de rutina. Insa pentru cei a caror simptomatologie este evidenta ( asa zisele crize de fiere), lucrurile sunt putin diferite. Pacientii pot avea dureri abdominale, in hipocondrul drept (partea dreapta-sub coaste), in epigastru, senzatie de greata, varsaturi, dureri de cap.

Pot încerca tratament naturiste?

Exista din ce in ce mai multi pacienti care doresc sa apeleze la tratamentele naturiste, insa singurul tratament corect pentru eliminarea calculilor biliari este operatia.

Retetele minune de „eliminare” a pietrelor de cele mai multe expun pacientul unor riscuri infinit mai mari decat operatia, respectiv riscul de pancreatita acuta sau icter mecanic. Ambele complicatii sunt redutabile. Fireste, nimeni din cei ce recomanda aceste „miracole” nu isi asuma vreo responsabilitate…

Complicatiile care pot sa apara in urma neglijarii acestei patologii sunt numeroase si mult mai dificil de suportat de pacient decat este operatia – mai ales daca acesta este efectuata in sistem programat intr-o perioada de „calm a colecistului”.

Exista alte metode de a sparge pietrele de la fiere?

Nu. Spre deosebire de calculii renali, unde pietricelele pot fi „sparte”, in cazul colecistului aceasta procedura nu se poate aplica datorita riscurilor majore de pancreatita acuta si/sau de icter mecanic.

Se scot doar calculii sau si colecistul?

Deoarece colecistul este principalul rezervor de calculi se scoate colecistul in intregime – tocmai pentru a nu mai exista posibilitatea aparitiei altor calculi.