Hernia Inghinala

Hernie inghinala laparoscopic. Pregatirea preoperatorie

Pregătirea preoperatorie in vederea operației de hernie efectuata laparoscopic, în cazul unui pacient care nu are multe boli asociate, este indicat să înceapă numai in ziua dinaintea operației.

Intrucat majoritatea pacientilor mei beneficiaza de cura chirurgicala pe cale laparoscopica, detaliez mai jos cateva elemente ale pregatirii preoperatorii care este in general o pregatire simpla.

Dieta

In ziua dinaintea operației se vor evita mesele bogate, in special cu alimente care balonează. Se vor evita legumele și fructele în exces, sucurile de fructe in special cele  îmbuteliate. Recomand administrarea de cărbune medicinal in ziua dinaintea operației (2 tablete dimineața, la prânz și seara). De obicei nu sunt necesare clismele sau alte metode de golire ale intestinului.

Din seara dinaintea operatiei se recomandă post alimentar (nu beți și nu mancați nimic cu aproximativ 8 ore înaintea începerii intervenției chirurgicale). 

Măsuri medicale

De obicei, in cazul pacientilor programati, cu cateva zile înainte  se recolteaza analize de sange, se face o electrocardiograma si se face consultul preanestezic. In cazul in care medicul anestezist consideraaa necesare investigatii suplimentare, acestea se vor face inainte de internare. De exemplu există pacienți cu patologie cardiacă sau neurologică, cu antecedente de infarct sau de accident vascular cerebral. In astfel de cazuri, sunt necesare consulturi de specialitate, pentru ca actul anestezico-chirurgical să se desfasoare în cele mai sigure condiții posibile. În cazul în care urmați vreun tratament este idicat să il menționați medicului anestezist. Anumite tratamente necesită întrerupere înaintea intervenției chirurgicale.

Este foarte important sa anunțați atât medicul anestezist cât și chirurgul dacă va aflați in tratament cu anticoagulante (Trombostop, Sintrom, Pradaxa, Xarelto) sau cu antiagregante (Clopidogrel – Plavix – Trombex).

Pentru a putea preveni tromboza venoasă profundă , mai ales în cazul pacienților obezi sau cu patologie cardiacă semnificativa se va recomanda efectuarea tromboprofilaxiei cu heparina subcutanată (Clexane, Fragmine, Fraxiparine). Indicatia o stabileste medicul anestezist sau cardiolog.

Igiena

Igiena dinaintea operației de hernie (laparoscopic) este și ea foarte importantă. Înaintea intervenției chirurgicale se recomandă efectuarea unui duș cu Betadină. Astfel se elimina cât mai multe bacterii de pe tegument și pentru a reduce cât mai mult riscul apariției infecției. Acest duș se efectuează la spital, imediat înaintea operatiei. De asemenea recomand spalatul pe dinți imediat înainte de a fi chemat la sala de operații.

Epilarea abdomenului recomand sa se facă la spital, înaintea operației, de către personalul din secție, respectându-se regulile de asepsie. 

După această pregătire preoperatorie pacientul este însoțit la sala de operații. Acolo se realizează efectiv ultimele pregătiri pentru începerea intervenției chirurgicale.

Concluzii

Pentru operatia de hernie realizata laparoscopic, pregatirea preoperatorie nu presupune masuri speciale. Sunt masuri minime dar care asigura o evolutie postoperatorie usoara, fara complicatii.

Detalii despre definitia herniei, diagnostic si cauze puteti gasi aici