Ce presupune o consultație chirurgicală? Ghidul pas cu pas pentru pacienți

ce-presupune-o-consultanta-chirurgicala-dr-radu-marian

Conținutul articolului

Ce presupune o consultație chirurgicală? Ghidul pas cu pas pentru pacienți

Acest articol isi doreste sa va ofere imagine clară a procesului de consult și de evaluare preoperatorie. Mulți pacienți se simt nesiguri înainte de a merge la medic, mai ales la chirurg. La ce trebuie sa va asteptati cand veniti la prima consultatie?

Introducere

In urma unei consultații chirurgicale bine structurate se stabileste diagnosticul și planul de tratament. Este momentul in care va veti cunoaste chirurgul. Oare pot comunica cu el? Voi intelege tot ce imi spune? Oare este bun? Are suficienta experienta? Oare ar fi fost mai bine sa merg in alta parte? Este spital privat. Oare au reanimare buna? Sunt intrebari legitime pe care si le pun pacientii iar raspunsurile ar trebui sa fie clare dupa prima consultatie.

Cum vin la consult?

Puteti veni la consult singur sau insotit, dvs hotarati daca insotitorul poate sta in cabinet in timpul consultului. De cele mai multe ori un insotitor este util, pacientul putand fi emotionat si poate uita informatii furnizate de chirurg!

Aduceti toate documentele medicale pe care le aveti in format “pe hartie”. Este neplacut pentru noi sa ne uitam in telefonul pacientului sau in calculator!

Va puteti imbraca oricum dar eu mereu apreciez o atitudine si o tinuta respectuoase. Nu uitati ca omul la care veniti sa va vindece si-a dedicat foarte multi ani pentru a se perfectiona pentru a va putea ajuta cat mai eficient!

Veniti cu incredere! Chirurgul dvs, daca este bine ales, va fi intotdeauna de partea dvs!

Ce se intampla la consultatie?

Va cunoasteti chirurgul

La care ati ajuns fie intamplator, fie trimisi de fosti pacienti fie de colegi, fie l-ati gasit pe internet. Este un moment important, increderea in omul din fata dvs fiind esentiala pentru tot actul chirurgical. Este important sa vedeti daca rezonati cu el, daca intelegeti ce va spune, daca merita increderea dvs. Acest lucru de obicei se “vede” in primele 3 minute de stat in cabinet. Chirurgul dvs este omul in mana caruia va puneti, pentru o scurta perioada de timp, viata si viitorul. In timpul unei operatii, pacientii pierd orice control asupra vietii lor si il lasa chirurgului. De fiecare data ma simt onorat cand pacientii ma investesc temporar cu responsabilitatea asupera vietii lor. Si la randul meu le ofer toata pregatirea, efortul, atentia si competenta mea.

Anamneza

Este acea discutie cu pacientul in care povestiti ce v-a adus la medic, ce va supara, ce simptome aveti, cand au aparut si cum au evoluat. Din aceasta discutie, chirurgul se va orienta spre diagnosticul de probabilitate. Veti fi intrebat daca ati suferit alte operatii.

Apoi va voi cere ce documente medicale aveti. Asta pentru a afla date legate atat despre suferinta actuala cat si despre eventualele boli asociate. In urma studierii acestor (eventuale) documente, in mintea chirurgului se profileaza in continuare confirmarea sau infirmarea diagnosticului de probabilitate.

Examenul clinic

Haideti sa va examinez. De cele mai multe ori, chirurgul are nevoie sa va examineze. Examenul clinic include:

  • Inspectia – examinarea vizuala de obicei a abdomenului. Putem vedea asimetrii, modificari de forma, leziuni ale pielii
  • Palparea – se face superficial sau profund, in functie de fiecare caz in parte. Putem astfel evidentia sediul unor eventuale dureri, modul in care reactioneaza abdomenul la palpare, defecte de perete abdominal. Chiar daca aveti dureri, un chirurg bun va sti cum sa va examineze pentru a nu va provoca o suferinta mai mare care nu este necesara. Fiecare gest al nostru urmareste niste informatii. Nu apasam pe abdomen doar asa ca sa vedem cum spuneti au!
  • Percutie – putem astfel observa zone ale abdomenului unde se pot acumula mai multe gaze

Stabilirea diagnosticului

In urma anamnezei, examenului clinic si a examinarii analizelor si investigatiilor, de obicei se stabileste diagnosticul final si necesitatea (sau nu) a unei operatii.

Este posibil ca pentru a stabili un diagnostic cat mai precis, chirurgul dvs. sa va recomande investigatii suplimentare imagistice (CT, RMN, endoscopii, ecografii) sau consulturi suplimentare (de ex. consult oncologic).

Stabilirea tratamentului chirurgical

Chirurgul dv va va prezenta apoi operatia pe care o considera necesara. In ce consta, cum se face (clasic sau laparoscopic) ce se face in timpul operatiei, cat este de grea operatia, ce variante de operatii exista si pe care o considera cea mai potrivita pentru dvs. De asemenea veti fi informat despre eventualele pregatiri preoperatorii.

Va va spune ce fel de anestezie va fi necesara (mai multe amanunte veti discuta cu medicul anestezist), cum va decurge operatia, cam cate zile veti sta in spital. De asemenea va va spune ce complicatii pot aparea (cele mai frecvente).

Programarea operatiei

Dupa ce ati gasit raspuns la toate intrebarile, se poate face programarea operatiei, datele dvs vor fi trimise catre colega de la programari care va prelua toata partea organizatorica: va va informa despre costuri, va va solicita sa obtineti bilet de trimitere pentru chirurgie – pentru a scadea cat se poate costurile, va va programa operatia si va tine legatura cu dvs

La finalul consultatiei, chirurgul va va elibera raportul de examinare care trebuie sa contina diagnosticul, recomandarile si indicatiile. In format scris si parafat. Ideal este sa aveti pe formular si datele de contact ale medicului.

Sfaturi practice pentru pacienti

Ce aspecte trebuie sa va fie clare dupa consultul chirurgical?

  • Imi place doctorul? Comunic bine cu el?
  • S-a uitat la mine, m-a inteles sau m-a tratat ca pe un “caz”?
  • Pot avea incredere in chirurg?
  • Este suficient de pregatit si competent pentru operatia mea?
  • Are experienta necesara?
  • Exista si alte operatii posibile?
  • Se poate fara operatie? Ce s-ar putea intampla?
  • Ce complicatii pot aparea? Care sunt cele mai frecvente?
  • Ce pregatiri trebuie sa fac acasa?
  • Ce imi va trebui cand vin la spital?
  • Spitalul in care ma voi opera are tot ce ii trebuie?
  • In spital sunt infectii nosocomiale?
  • Mi s-a spus ce materiale vor fi necesare in operatia mea? Sunt de unica folosinta? Sunt de calitate? (staplere, plase, pense pentru hemostaza avansata)
  • Am aflat cam cat este perioada de spitalizare?
  • Nu va sfiiti sa intrebati orice considerati necesar sau important pentru dvs.
  • Pe chirurgul meu il deranjeaza intrebarile mele? NU! In cazul in care este deranjat, nu ati facut alegerea potrivita.
  • Stiu cum va decurge recuperarea dupa operatie atat la spital cat si acasa?
  • Voi putea avea concediu medical?
  • Voi fi vazut de medicul meu la control dupa operatie?
  • Trebuie sa tin vreun regim alimentar? Pentru cat timp?
  • Cand ma voi putea intoarce la munca?
  • Cum pot lua legatura cu medicul dupa externare in cazul in care apar probleme?
  • Medicul meu raspunde solicitarilor?

Concluzii

Consultul chirurgical este un consult foarte special. Medicul stabileste diagnosticul si tratamentul cel mai bun pentru dvs iar pacientul isi va gasi raspunsul la cele mai multe intrebari, va lua decizia de a continua tratamentul cu incredere si optimism.

In cazul in care aveti nevoie de un consult chirurgical din sfera mea de competenta, nu ezitati sa ma contactati!

Contact

Dacă doriți o consultație sau mai multe informații:

  • Email: contact@radumarian.ro
  • Clinică: Medicover Spital Pipera
  • Sos Fabrica de Glucoza nr 11G, Bucuresti
  • Programari call-center: 021 9896
Picture of Dr. Marian Radu-Corneliu

Dr. Marian Radu-Corneliu

Sunt Dr. Radu Marian, medic primar în chirurgie generală, cu o experiență vastă în domeniu. Mă specializez în proceduri minim invazive și ofer îngrijire personalizată, folosind soluții moderne pentru tratamente chirurgicale eficiente.

Toate articolele

+40 722 322 982

Adresa de e-mail:

radu@radumarian.ro