Sala de operatie

Conținutul articolului

Operatia de hernie inghinală laparoscopic

Operația de hernie inghinală este una dintre cele mai frecvente operații solicitate chirurgului de chirurgie generală. Hernia inghinală este un defect la nivelul mușchilor peretelui abdominal in zone care sunt constituțional slabe: zonele inghinale. In acele zone exista funiculul spermatic – un „cordon” care iese din abdomen și duce la testicul elemente anatomice importante: artere, vene, nervi, canalul deferent.

Definiția, cauzele si evoluția herniei inghinale le puteți găsi aici:

Pentru ca este un defect fizic (o „gaura”), se poate repara doar fizic. Chirurgical.

Operatia de hernie inghinală, conform standardelor internaționale, se va face laparoscopic acolo unde chirurgul știe sa o facă, are ceea ce ii trebuie (instrumentar și materiale) și starea pacientului permite operația sub anestezie generală.

Pregătirea preoperatorie este simplă si detalii puteți găsi aici:

In ce consta operatia

Chirurgia miniinvaziva pentru hernie inghinală este o operație standardizata, sigură. Se realizează ca orice laparoscopie sub anestezie generală. Anestezia generală nu ar trebui sa va îngrijoreze. Este confortabila, sigură, medicul anestezist are mereu controlul asupra stării dvs.

Pacientul va avea 3 mici incizii: una de 1 cm la ombilic si doua de 5 mm la 6-7 cm lateral. La final cicatricile vor fi minime. Se creează in abdomen „camera de lucru”, adică spațiul prin care vom putea manipula instrumentele de lucru. Aceasta se face insuflând cu presiune controlată dioxid de carbon.

Prin aceste incizii chirurgul introduce in abdomen un sistem optic si 2 instrumente de lucru cu care se va face operația. In interiorul cavității abdominale, chirurgul va verifica starea celorlalte organe din abdomen, confirma prezenta herniei si verifica si cealaltă zone herniara.

Hernie inghinala
Hernie inghinala laparoscopica

Va reduce sacul de hernie, totul fiind sub control vizual. Mărirea imaginii care este obținută datorită laparoscopiei ne oferă siguranță si acuratețe. Apoi se va așeza o plasa in zona defectului de perete acoperind hernia astfel încât sa prevină recidivele. Plasa care depășește semnificativ orificiul herniar se va fixa, in funcție de fiecare pacient in parte. Folosim fie cu un adeziv chirurgical, fie cu capse care se insera cu un dispozitiv special. Capsele sunt fabricate din materiale (titan sau oțel chirurgical) care permit ulterior efectuarea unor eventuale examinări RMN. Pacientul nu va resimți după operație nici plasa nici capsele).

La finalul operației se fac ultimele verificări ale câmpului operator. Apoi se elimina dioxidul de carbon, se extrag trocarele de lucru si se închid inciziile prin care s-a făcut operația.

Evolutie postoperatorie

Pacientii operati laparoscopic pentru hernie inghinală au in general evoluție buna. Se ridica din pat in seara operației, pot bea sau mânca ceva ușor seara.

Durerea după operație este minima si se controlează ușor cu un calmant obișnuit. Unii dintre pacienți pot experimenta senzație de balonare care de obicei se remite in 1-2 zile.

A doua zi după operația de hernie pacienții se externează. La externare veți primi o rețetă cu medicamente care combat durerea care sunt de obicei necesare pentru 3-5 zile.

Recuperarea după operația de hernie

Recuperarea după operația de hernie realizată laparoscopic este in general ușoară pentru ca durerea postoperatorie este de mica intensitate. Pacienții se întorc la activități obișnuite ușoare la 2-3 zile de la operație. Pot face plimbări, pot merge la cumpărături insa fără a ridica mai mult de 5-6 kg, pot duce copiii la școală, pot face mici treburi prin casa. După prima săptămâna, exceptând eforturile fizice mari, pacienții se întorc la activitățile obișnuite.

Nu recomand întoarcerea la activități fizice intense mai repede de 3-4 săptămâni (mers la sala, ridicat greutăți mari). La 6 săptămâni pacienții (unde este cazul) se pot întoarce la sport de performanta.

Toaleta zilnică (sus) se poate face fără restricții din prima zi postoperator.

Plagile se ingrijesc acasa simplu, prin dezinfectare cu tampoane cu Betadine, o data la 2 zile.

Distribuie articolul

Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp
Email
Picture of Dr. Marian Radu-Corneliu

Dr. Marian Radu-Corneliu

Sunt Dr. Radu Marian, medic primar în chirurgie generală, cu o experiență vastă în domeniu. Mă specializez în proceduri minim invazive și ofer îngrijire personalizată, folosind soluții moderne pentru tratamente chirurgicale eficiente.

Toate articolele

+40 722 322 982

Adresa de e-mail:

radu@radumarian.ro