Dieta dupa operatia de colecist

REGIMUL ALIMENTAR DUPĂ COLECISTECTOMIE

Dacă ați suferit recent o operație de colecist – colecistectomie – ar trebui sa fiți foarte atenți la regimul alimentar pe care trebuie sa il respectați in perioada de după operație. Majoritatea pacienților, Intreaba ce vor avea voie sa manance dupa operatie.

Va pot oferi cateva sfaturi care sa va ajute sa depasiti aceasta perioada mai usor, sa va ajustati treptat aceste modificari ale regimului alimentar fara a avea parte de discomfort abdominal. 

Colecistul este un organ in forma de para situat in partea dreapta, sub ficat. Nu este un organ vital, insa va ajuta sa digerati alimentele grase. Stocheaza, concentreaza si secreta bila pe care ficatul o produce. 

Dupa operatie ficatul produce tot atata bila, insa in lipsa colecistului este posibil sa aveti temporar dificultati de a procesa grasimile. Mai mult de jumatate din pacienti au probleme cu digestia grasimilor in primele 30 de zile de la interventia chirurgicala.

Asa cum am spus mai sus o sa va ofer cateva informatii care o sa va ajute sa va reluati toleranta digestiva cat mai usor.

Principile regimului alimentar dupa colecistectomie.

  1. Reincepeti alimentarea gradual- in primele zile de dupa operatie ar trebui sa optati pentru alimente lichide: supa, compoturi de fructe, iaurt cu 0% grasime. Sunt binevenite cremele de legume insa fara smantana. Ulterior adaugati si alte alimente, treptat.
  2. Al doilea principiu ar avea la baza portiile mici si alimentele sarace in grasimi. In aceasta privinta imi sfatuiesc pacientii sa evite alimentele prajite, mancarea care produce balonare ( varza, fasole, mazare). De asemena sunt recomandate mesele mai dese si mai reduse cantitativ. Cantitatea de grasimi a unei mese de aproximativ 1800 cal, nu trebuie sa depaseasca 60 grame de grasime. 
  3. Evitati alimentele grase care va pot crea un discomfort abdominal. Aici amintim:
    • Cartofii prăjiți și cipsurile,
    • Carnea grasă, cârnați, carne tocată, 
    • Brânzeturi grase, smântână, lapte gras, frișcă, înghețata,
    • Pizza, paste,
    • Margarina și untul,
    • Sosuri, rantasuri
    • Piele de pui sau de curcan,
    • Ciocolată sau dulciuri concentrate,
    • Mâncăruri condimentate.
  4. Fructele și legumele – în primele 2 samtamani ar fi indicat sa le consumați fierte sau coapte. In perioada postoperatorie ar trebui evitate  nucile, alunele, semințele.
  5. Notați pe o foaie de hârtie efectele pe care le observați după anumite alimente. Majoritatea pacienților își pot relua toleranța digestivă complet la aproximativ o luna de la intervenția chirurgicală, însă dacă observați că vreunul din următoarele simptome persista este bine sa discutați cu medicul despre ele:
    • diaree, mai mult de 3 zile de la operație.
    • Dureri abdominale la mai mult de 5 -7 zile de la operație.
    • Grețuri și vărsături mai mult de 3 zile de la operație.
    • Imposibilitatea de a avea scaun sau gaze in primele 3 zile de la operație.

Concluzii

Acestea sunt câteva din lucrurile pe care ar fi indicat sa le faceți pentru a avea o perioada de recuperare mai ușoară. Regimul alimentar corect dupa colecistectomie asigura o vindecare simpla, fara neplaceri.

Desigur prin prisma profesiei– tratam oameni nu doar boli și tot ceea ce presupune actul medical se poate adapta fiecărui pacient in parte. De aceea este indicat sa avem aceste discuții înainte de intervenția chirurgicala pentru a putea sa realizam împreună un profil personalizat fiecărui pacient.

Pacientilor mei le spun ca nu exista un regim alimentar standard. Fiecare pacient isi va adapta propriul regim alimentar in functie de toleranta individuala si de obiceiurile alimentare proprii. Cat timp un aliment consumat nu provoaca greata, acel aliment este permis.