Introducere în tratamentul chirurgical pentru cancerul de colon
Cancerul de colon este o afecțiune oncologică des întâlnită, este al treilea cancer ca frecventa in Romania, iar tratamentul chirurgical reprezintă metoda principala pentru vindecarea sau controlul eficient al bolii.
Acest ghid detaliat explică în mod clar și complet tratamentele chirurgicale disponibile, beneficiile și riscurile implicate, precum și importanța colaborării multidisciplinare în abordarea acestei afecțiuni.
Diagnosticul precoce este foate important! Ofera sansa laparoscopiei (cu toate beneficiile ei) precum si un prognostic bun pe termen lung! Scopul final este vindecarea si intoarcerea la o viata normala.
Ce este cancerul de colon și cum se manifestă?
Cancerul colonic reprezintă dezvoltarea unor celule maligne la nivelul intestinului gros. Aceste celule cresc si inlocuiesc celulele normale, se inmultesc mai repede decat acestea si astfel apar tumorile.
Simptomele difera in functie de localizarea tumorii. Astfel, tumorile situate la nivelul colonului drept dau mai frecvent anemie (scaderea globulelor rosii in sange) pe cand cele dezvoltate pe colonul stang dau mai frecvent tulburari de tranzit intestinal sau ocluzie.
Simptome frecvente ale cancerului de colon.
Modificări ale tranzitului intestinal (constipație, diaree).
Asa cum am aratat, aceste modificari apar mai ales in cazul tumorilor dezvoltate pe colonul descendent sau sigmoid. Aceste modificari la inceput trec neobservate, se pot manifesta ca alternanta constipatie/diaree. Dupa ce se remite episodul, un timp toate par a reveni la normal. Apoi episodul se repeta. Dar pacientii cel mai frecvent gasesc explicatii legate de anumite alimente consumate si le ignora. Nu de putine ori am avut pacienti care au ajuns prima data ma mine fiind direct in ocluzie intestinala (oprirea tranzitului intestinal pentru gaze si materii fecale, abdomen marit de volum).
Sânge în scaun.
Prezenta de sange in scaun mai ales daca are culoare mai inchisa necesita cat mai repede colonoscopie pentru diagnostic! Este un semn care nu trebuie neglijat.
Durere abdominală.
Poate fi sau nu prezenta. De cele mai multe ori dezvoltarea tumorilor de colon nu se asociaza cu durerea. Atunci cand apare, este de intensitate redusa si are caracter intermitent. Apare din cand in cand.
Pierdere inexplicabilă în greutate.
Orice scadere semnificativa in greutate aparuta recent ( de exemplu “am slabit 6 kg in 3 luni fara sa tin nici un regim”) trebuie investigata!
Oboseală cronică
Apare mai ales in cazul tumorilor de colon drept, se asociaza cu anemie si de multe ori este tarziu observata de pacienti, de obicei se gasesc variate explicatii: astenia de primavara, stresul, somn insuficient. Aceasta oboseala poate masca insa o bola grava. Un medic generalist sau un chirurg vor putea aprecia daca o stare de oboseala cronica necesita investigatii suplimentare.
Cum apare cancerul de colon?
Cancerul de colon apare cel mai frecvent din polipi colonici (9 din 10 cazuri) , care sunt inițial formațiuni benigne. În timp, sub influența anumitor factori genetici și de mediu, acești polipi pot deveni maligni, transformându-se în cancer. Aceasta transformare se produce lent, in ani de zile! Astfel exista posibilitatea depistării și tratării timpurii. Polip nu inseamna cancer. Dar un polip neglijat se poate transforma in cancer!

Colonoscopia este principala investigatie prin care diagnosticam rapid prezenta polipilor si se pot rezeca colonoscopic, fara operatie, prevenind aparitia unui viitor cancer de colon.
Factori favorizanți în apariția cancerului de colon
Printre factorii principali care pot favoriza apariția cancerului de colon se numără:
- Istoricul familial (cazuri în familie)
- Mostenirea genetica (polipoza adenomatoasă familială, sd Lynch)
- Vârsta (riscul crește după 50 de ani)
- Alimentația bogată în grăsimi și carne procesată, săracă în fibre
- Sedentarismul și obezitatea
- Consumul excesiv de alcool
- Fumatul
- Bolile inflamatorii intestinale cronice (colita ulcerativă, boala Crohn)
Mai multe informatii puteți găsi in articolul dedicat:
Cum putem preveni apariția cancerului de colon?
Prevenția cancerului de colon presupune adoptarea unui stil de viață sănătos și monitorizare regulată:
- Efectuarea periodică a colonoscopiei după vârsta de 50 de ani. Asa cum am spus pot fi diagnosticati si elimina polipii, cea mai buna metoda de preventie!
- Dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și fibre
- Sa evitam carnea rosie (porc, vita), condimentele in exces, afumaturile.
- Activitate fizică regulată
- Evitarea fumatului și consumului excesiv de alcool
- Menținerea unei greutăți corporale sănătoase
- Medical prin diagnosticarea precoce si excizia polipilor colonici in cadrul colonoscopiei.
Diagnosticul cancerului de colon
Diagnosticul se pune in urma anamnezei (discutia cu pacientul) si examenului clinic (consultul propriu-zis). Se stabileste apoi necesitatea unor investigatii suplimentare.
Dintre metodele de investigatie, cele mai importante sunt:
- Analizele de sange – pot evidentia anemie.
- Depistarea sangerarilor oculte in scaun (in cazul unui rezultat pozitiv, stabileste necesitatea colonoscopiei)
- Colonoscopia (cea mai buna metoda de diagnostic), se pot recolta mici fragmente pentru biopsie care confirma diagnosticul.
- Ex. CT (computer-tomograf) abdomino-pelvin care poate evidentia marimea tumorii si afectarea altor organe. Face parte din evaluarea initiala.
Ca si inventar, fiind metode de exceptie, mentionez si colonografia CT si ex cu videocapsula – nu sunt metode uzuale de diagnostic
Pe langa cele enumerate mai sus, pentru stadializare, mai pot fi necesare investigatii suplimentare (CT toracic, RMN abdomen superior sau pelvis, ecografie cu substanta de contrast, analize suplimentare de sange – dozarea markerilor tumorali)
O mentiune aparte am despre markerii tumorali: CA 19-9 si CEA. Aceste analize nu se folosesc pentru screening sau pentru diagnostic! Se folosesc numai pentru monitorizare, urmarire, la cazurile confirmate, operate sau nu. Markeri tumorali normali nu inseamna ca nu exista celule maligne!
Stadializarea cancerului colonic
Majoritatea pacientilor se intreaba: cat este de mare tumora? Este un cancer avansat? Ce stadiu este?
Trebuie sa stiti ca, pentru a trata corect o tumora de colon aceasta se stadializeaza dupa niste criterii valabile in toata lumea. Cea mai folosita este stadializarea TNM.
In functie de dimensiunea tumorii, cat este de intinsa de afectarea organelor vecine sau de afectarea ganglionilor si prezenta sau absenta metastazelor, cancerele colonice se clasifica in 4 stadii, de la 1 la 4, stadiul 1 fiind cel mai “la inceput”, stadiul 4 fiind un stadiu avansat.
Pentru stadializare inainte de operatie se fac investigatii imagistice (CT, ecografie) iar dupa operatie se face analiza tesutului rezecat, stabilindu-se incadrarea finala intr-unul dintre cele 4 stadii.
Cum se trateaza cancerul colonic?
In tratamentul unui pacient cu cancer colo-rectal sunt implicati mai multi medici din mai multe specialitati. Unii stabilesc diagnosticul, altii aplica tratamentul (chirurgical si/sau medical), altii urmaresc rezultatele.
O comisie medicală multidisciplinară (Tumor Board) stabilește cea mai potrivită alegere de tratament pentru fiecare pacient:
- Gastroenterolog: colonoscopie si confirmare de diagnostic
- Chirurg: intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii – etapa esentiala a tratamentului
- Imagist (CT, eco, RMN): stabilirea extensiei bolii și monitorizare
- Anatomo-patolog: analiza țesuturilor tumorale
- Oncolog și radioterapeut: terapie adjuvantă pre și/sau postoperatorie.
Pentru succesul tratamentului unui pacient cu cancer de colon, fiecare dintre aceste specialitati are rolul ei bine stabilit.
Chirurgia cancerului de colon – obiective și principii
Tratamentul chirurgical este etapa cea mai importanta a tratamentului si urmărește eliminarea completă a tumorii și a ganglionilor limfatici adiacenți, reducând riscul recidivelor și metastazelor.
Tipuri de operații pentru cancerul de colon
Există două metode chirurgicale principale: chirurgia minim invaziva si chirurgia deschisa.
Chirurgia laparoscopică (minim invazivă)
Operatia se realizeaza prin cateva mici incizii de 1 cm sau de jumatate de cm prin care se introduc sistemul optic (o camera de luat vederi performanta) si instrumentele cu care se face operatia.Mai este necesara o mica incizie de cca 5-6 cm prin care se elimina din abdomen piesa disecata de chirurg.

Operatiile cele mai frecvente sunt:
- Hemicolectomia dreaptă laparoscopică: Tumori localizate în colonul ascendent
- Hemicolectomia stângă laparoscopică: Tumori localizate în colonul descendent și sigmoid
- Colectomia laproscopica pe transvers: Tumori localizate pe colonul transvers.
La finalul operatiei , dupa ce chirurgul indeparteaza tesuturile afectate impreuna cu ganglionii aferenti, se reface circuitul intestinal prin asa-numita anastomoza. Adica se reface chirurgical conexiunea dintre segmentele de intestin astfel ca pacientul va putea avea o viata normala.
Beneficiile laparoscopiei:
- Sistemul optic performant permite o precizie foarte mare a actului chirurgical
- Recuperare rapidă și spitalizare mai scurtă
- Scade pierderea de sange din timpul operatiei. Astfel scade riscul de complicatii.
- Durere postoperatorie redusă. Confort si mobilizare mai rapida dupa operatie.
- Cicatrici minime.
- Revenire mai rapidă la activitățile normale.
Acolo unde se preteaza, laparoscopia este cea mai moderna cale de a realiza operatiile necesare pacientilor cu tumori de colon!
Chirurgia deschisă (clasică)
Recomandată în cazuri avansate sau complexe sau in cazul urgentelor chirurgicale:
- Hemicolectomie dreaptă deschisă
- Hemicolectomie stângă deschisă
- Colectomii intermediare
- Operatia Hartmann
Această metodă presupune o incizie abdominală mai mare și este indicată atunci când abordul laparoscopic nu este posibil.
Chirurgia deschisa isi mentine indicatia, cu toata evolutia laparoscopiei, la cazuri atent selectate.
Etapele intervenției chirurgicale
Pregătirea preoperatorie include:
- Evaluare medicală completă (colonoscopie, analize, CT/RMN), analiza cazului in Tumor Board (comisia multidisciplinara)
- Programarea operatiei
- Consult preanestezic (vizita la medicul anestezist)
- Pregătirea pacientului (dieta, medicamente specifice)
- Pregatirea mecanica a colonului – in preziua operatiei. Este de obicei aceeasi pregatire cu cea necesara pentru colonoscopie.
Ziua operației
- Internarea, o scurta discutie cu chirurgul.
- Anestezia generală
- Operatia: rezecția segmentului afectat și a ganglionilor limfatici, refacerea continuității digestive (anastomoză)
- Transferul si supravegherea in sectia de Terapie intensiva. De obicei pacientii revin in sectie a doua zi dupa operatie
Recuperarea postoperatorie
- Spitalizare scurtă (3-7 zile), in functie de tipul de operatie
- Control al durerii și monitorizarea reluarii tranzitului intestinal.
- Mobilizare precoce. Incurajam pacientii sa isi reia mobilitatea cat de repede este posibil, recuperarea fiind mai rapida.
- Ila externare pacientii primesc un bilet de externare, indicații clare de tratament pentru acasă (tratament, alimentație, activitate fizică, igienă). Se programeaza controlul postoperator de obicei la 2 saptamani apoi oridecateori este necesar
Posibile complicații și cum să le previi
Orice operatie presupune riscuri si eventuale complicatii. Chiar daca frecventa acestora este mica, riscuri exista. Dintre acestea mentionez:
- Infecții
- Sângerări
- Complicații anastomotice
- Tulburări tranzitorii de tranzit intestinal
Respectarea recomandărilor medicale reduce considerabil riscul acestor complicații.
Urmarirea postoperatorie
Ce urmeaza dupa ce plec din spital? Ma mai vede chirurgul? Mai pot veni la el daca am vreo problema? Ce analize se mai fac?
Dupa vizita de control si eventual de scos firele la 2 saptamani, de obicei imi revad pacientii la o luna de la operatie pentru a discuta impreuna rezultatul de la “biopsie” (ex histopatologic), pentru a ajuta pacientul sa inteleaga ce inseamna acel rezultat. Apoi, daca este cazul, indrum pacientul catre medicul oncolog (care se afla in spital sau aproape de casa pentru pacientii care nu sunt din Bucuresti), in functie de nevoile fiecaruia.
Ca si investigatii, planul de urmarire il stabileste medicul oncolog pentru fiecare caz in parte. In primul an de obicei se fac analize (inclusiv marlkeri tumorali) si ecografie la 3 luni, CT si colonoscopie la 1 an. Planul de urmarire poate fi modificat in functie de stadializare.
Incurajez pacientii ca cel putin anual sa imi trimita si mie aceste evaluari.
Întrebări frecvente ale pacienților
- „Va fi necesară colostomia (anus contra naturii)?” Rareori, în funcție de localizare și gravitatea bolii. Uneori poate fi necesara temporar – de exemplu in cazul tumorilor de rect.
- „Cât timp durează recuperarea?” În general, reluarea activităților normale se face în aproximativ 3-4 săptămâni. Laparoscopia favorizeaza o recuperare mai rapida.
- „Trebuie să urmez chimioterapie după operație?” În multe cazuri este necesară chimioterapia adjuvantă, în funcție de stadiul bolii. Indicatia o stabileste medicul oncolog dupa ce este gata analiza piesei extirpate de chirurg (examen histopatologic). In general, chimioterapia pentru tumorile de colon nu are efecte adverse atat de severe pe cat se asteapta pacientii.
- “Ce restrictii voi avea pentru restul vietii” De obicei pacientii se vor putea intoarce la o viata normala dupa operatie.
- “Sambata sau duminica cine ma va vedea in spital?” Atat eu cat si medicul chirurg de garda! Sunt aprope de pacientii mei indiferent de zi, pe toata perioada spitalizarii si ulterior oridecate ori este nevoie!
- “Nu este mai buna operatia clasica?” Fiecare tehnica chirurgicala are indicatiile ei. Nu exista operatie buna sau mai putin buna atat timp cat se respecta principiile chirurgiei oncologice! Pentru asta tratamentul se stabileste individual pentru fiecarre pacient.
Exista in site-ul meu pe prima pagina o sectiune cu alte intrebari frecvente ale pacientilor unde veti gasi raspunsul la multe necunoscute!
In cadrul consultatiilor sau la vizitele zilnice pe care le fac pacientilor mei va incurajez sa ma intrebati orice va framanta.
De ce să alegi echipa noastră?
- Experiență chirurgicală extinsă în tratamentul cancerului colorectal.
- Abord multidisciplinar și personalizat
- Spital nou, bine dotat, conform normelor moderne.
- Pentru ca obiectivul principal este siguranta pacientului
- Acces la tehnologii avansate și metode minim invazive
- Controlul durerii postoperator este unul din obiectivele mele principale.
- Echipa medicală empatică și atentă la nevoile pacientului

Alege chirurgul in care ai incredere, cu care poti comunica! Care stii ca te priveste ca om nu ca pe un simplu caz!
Interviu explicativ despre chirurgia cancerului de colon
Urmărește interviul complet și informativ aici.
Concluzie și recomandări finale
Cancerul de colon poate fi vindecat complet dacă este descoperit și tratat la timp. Nu ezita să soliciți o evaluare completă și profesionistă.
Mai multe detalii despre experienta mea profesionala gasiti aici:
https://radumarian.ro/curriculum-vitae/#prezentare
Opinii ale catorva dintre pacientii mei gasiti aici:
https://radumarian.ro/testimoniale/
Pentru consultații și detalii suplimentare, contactează-ne:
- Telefon: +4021 9896 – programari Medicover
- Email: contact@radumarian.ro
- Website: www.radumarian.ro
- Acces direct: +40722322982