Colecistectomia laparoscopica (Operația de fiere)

Colecistectomia laparoscopica (Operația de fiere)

Colecistectomia laparoscopica (numita popular si operatia de colecist, operatia de fiere) este cea mai frecventa operatie care se realizeaza laparoscopic, este standardul de aur pentru tratamentul litiazei veziculare simptomatice. Este o operatie standardizata cu rezultate postoperatorii bune.

Ce este colecistul?

Colecistul numit și vezica biliara (sau fierea in limbaj popular) este un mic organ situat sub ficat de care este lipit. Primește un lichid numit bila de la ficat prin canalele hepatice și comunica cu tubul digestiv printr-un canal numit coledoc, care trece prin pancreas și se varsă in porțiunea care urmează după stomac – duodenul).

Operatia de colecist

Ce funcții are colecistul?

Are rol de rezervor in care se depoziteaza un lichid numit bila, secretat de ficat. La mese, colecistul se contracta iar lichidul se varsa in tubul digestiv pentru a ajuta la digestia grasimilor. Uneori, in colecist se pot forma calculi (pietre) care pot cauza complicatii si suferinta.

De ce apar pietre la colecist? Cauze și factori de risc.

Cauza nu este pe deplin cunoscuta, dar exista factori de risc recunoscuti: istoric familial, varsta de peste 40 de ani, sexul feminin, obezitatea, diabetul, folosirea pilulelor contraceptive, sarcina, pierderea rapida in greutate.

Nu exista metode dovedite care sa impiedice formarea pietrelor la colecist. Unii cercetatori afirma ca dieta echilibrata si bogata in fibre ar avea rol de protectie.