Conversia sau trecerea la operație deschisa
In cazuri foarte rare, la mai putin de 1% dintre pacienti, operatia nu mai poate continua laparoscopic si atunci este necesara trecerea la operatie deschisa. Cauzele pot fi diverse: imposibilitatea identificarii anatomiei locale (variante anatomice), leziuni inflamatorii foarte avansate care nu permit disectia laparoscopica, sangerari intraoperatorii care nu pot fi stapanite laparoscopic, aderente puternice intre organe ca urmare a unor operatii anterioare etc.
Conversia nu este o complicatie a operatiei. Este considerata o dovada a maturitatii chirurgului care alege sa termine operatia fara a va supune unor riscuri nejustificate.
Ce se întâmplă după operație?
Dupa terminarea operatiei, medicul anestezist trezeste pacientul chiar in sala de operatie, apoi pacientul este mutat in sectia de terapie intensiva unde va continua supravegherea pentru cateva ore. Acolo veti avea in continuare perfuzie si veti fi conectat la monitoare pe care se poate supravegea tensiunea arteriala, electrocardiograma, puslul si oxigenarea corecta a tesuturilor. Apoi veti fi transferat in salon unde veti avea in continuare perfuzie. Seara cel mai probabil veti resimti jena sau durere in partea din dreapta sus a abdomenului, dureri care cedeaza usor la calmantele administrate. In seara operatiei va veti putea ridica din pat, merge la toaleta, puteti face scurte plimbari prin salon sau sectie. Aveti voie sa consumati lichide: apa, ceai, iaurt de baut dietetic.In dimineata urmatoare aveti voie sa consumati cafea, ceai, iaurt de baut dietetic, o felie de paine, apa la discretie